NOS NieuwsAangepast

Paus hekelt hypocrisie binnen kerk

Paus Franciscus heeft tijdens een mis de hypocrisie binnen de Rooms-Katholieke Kerk gehekeld. Volgens hem doet die afbreuk aan de geloofwaardigheid van de kerk. De paus sprak bij een mis in de basiliek Sint-Paulus buiten de Muren.

"Als priesters en gelovigen niet consistent zijn in wat ze zeggen en wat ze doen, tussen hun woorden en hun daden, dan ondermijnt dat de geloofwaardigheid van de kerk", hield Franciscus de Romeinse kerkgangers voor. "Men moet in onze acties zien wat men uit onze monden hoort."

Schandalen

De Rooms-Katholieke Kerk werd de afgelopen jaren geplaagd door schandalen over seksueel misbruik en machtsmisbruik. Franciscus' voorganger Benedictus trad in februari af, omdat hij het werk te vermoeiend vond.

Franciscus presenteerde gisteren een groep kardinalen die hem moeten helpen orde op zaken te stellen binnen de machtige Curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan. Veel gelovigen vinden dat die te veel macht heeft gekregen en slechts de gelederen sloot toen de schandalen naar buiten kwamen.

De eerste bijeenkomst van de groep is begin oktober. Onder hen zijn voornamelijk mensen van buiten Rome, zoals de Amerikaan O'Malley en de Indiër Gracias. Slechts één lid komt uit Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl