NOS WielrennenAangepast

Kreuziger wint Amstel Gold Race

Roman Kreuziger heeft verrassend de 48ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven.

De Tsjech kwam na 251 kilometer dwars door Limburg alleen over de streep. Alejandro Valverde was de eerste verliezer.

Al snel in de koers ontstond een kopgroep van vijf renners: Mikel Astarloza, Tim de Troyer, Aleksandr Pljoesjin, Arthur van Overberghe en Johan Vansummeren.

Valpartij Gilbert, Voeckler

Na een pittige achtervolging sloten ook Klaas Sys en Nicolas Vogondy aan. De zeven vluchters kregen een maximale voorsprong van elf minuten, die ze lang wisten te consolideren.

Met 91 kilometer voor de boeg waren Laurens ten Dam, Philippe Gilbert, Andy Schleck en Thomas Voeckler betrokken bij een grote valpartij.

De Belg wachtte geduldig op een nieuwe fiets. De anderen hadden veel pijn en de Luxemburger en de Fransman moesten de strijd staken.

Weening initieert tegenaanval

Door de valpartij was het peloton in enkele stukken uiteen gevallen. Omdat de topfavorieten Peter Sagan en Gilbert in de tweede groep zaten, ging Blanco vol op kop rijden. Groter dan dertig seconden werd het gaatje echter nooit en het gevolg was dat Lars Boom, die veel werk had verzet, de strijd moest staken.

Een tweede valpartij kende Joaquim Rodríguez als grootste slachtoffer. Voorin bleek Astarloza de sterkste: de Spanjaard had op 45 kilometer van de streep de anderen afgeschud.

Het antwoord uit het peloton kwam van Pieter Weening. Hij kreeg niet veel later gezelschap van Andriy Grivko, David Tanner, Lars Petter Nordhaug, Kreuziger, Damiano Caruso en Marco Marcato en samen achterhaalden ze Astarloza.

Topfavorieten te laat in actie

De nieuw gevormde kopgroep kende enkele aardige namen, maar het peloton met de topfavorieten voelde zich niet genegen het gaatje van een minuut snel te dichten.

Voor Kreuziger ging het in de kopgroep niet hard genoeg en op de Bemelerberg liet de Saxo-renner zijn medevluchters achter.

Het pak met de favorieten roerde zich pas op twee kilometer van de meet tijdens de beklimming van de Cauberg en aan de hand van tweevoudig winnaar Gilbert werd de ene na de andere vluchter opgeraapt.

Kreuziger was echter gevlogen en boekte zo zijn eerste zege in een klassieker. Op 0.22 versloeg Valverde Simon Gerrans en Gilbert in de sprint van de verliezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl