NOS NieuwsAangepast

Zeker 20 doden bij geweld Somalië

Bij aanslagen en vuurgevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker twintig doden gevallen. Zestien van hen kwamen om nadat gewapende rebellen het gerechtsgebouw in de stad hadden bestormd.

Zes aanvallers met bomgordels bliezen zichzelf op in het gebouw, maakte de minister van Binnenlandse Zaken later bekend. Volgens ooggetuigen werden bij het pand ook explosieven in een bomauto tot ontploffing gebracht.

Gijzeling

Daarna openden drie overgebleven rebellen het vuur op de toegesnelde veiligheidstroepen. Ook werden enkele mensen in het gebouw gegijzeld. Bij het vuurgevecht werden alle aanvallers doodgeschoten en konden de gijzelaars worden bevrijd, verklaarde de bewindsman.

Bij een tweede aanslag met een bomauto vielen vier doden. Zeker twee van hen zijn Turkse hulpverleners die in een busje op weg waren naar het vliegveld.

Al-Shabaab

De extremistische al-Shabaab-militie heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. In een boodschap die wordt toegeschreven aan deze organisatie, staat dat de aanslagen bewijzen dat al-Shabaab nog altijd een machtspositie heeft in Mogadishu.

Twee jaar geleden werden de strijders van al-Shabaab, die banden onderhouden met al-Qaida, uit de Somalische hoofdstad verdreven door regeringstroepen. Sindsdien pleegt al-Shabaab geregeld aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl