NOS NieuwsAangepast

Rijksmuseum na 10 jaar weer open

Koningin Beatrix opent vandaag het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Ze krijgt eerst een privérondleiding en loopt dan via een meterslange oranje loper, een soort catwalk, naar het Museumplein voor de officiële opening. Muzikanten van dertien fanfares, een uit elke provincie en een namens de Nederlandse Antillen, vormen een haag voor de koningin. De opening is vanaf 12.00 uur te volgen via Journaal24 en nos.nl.

Direct na de opening door koningin Beatrix mag het publiek naar binnen. Vandaag is het museum, dat tot middernacht openblijft, gratis. Om te veel drukte in het museum te voorkomen, worden er maximaal 4000 mensen tegelijk toegelaten. In totaal wordt rekening gehouden met, verpreid over de dag, 30.000 bezoekers.

Het Rijksmuseum is tien jaar dicht geweest. De ingrijpende verbouwing was een aaneenschakeling van tegenslagen en duurde zes jaar langer dan gepland. Toch zijn vriend en vijand lovend over het eindresultaat.

Televisie

De NOS en de AVRO besteden vanavond in een speciaal programma ook nog aandacht aan het nieuwe Rijksmuseum. Rik van de Westelaken (NOS) en Cornald Maas (AVRO) presenteren de uitzending en spreken onder anderen met museumdirecteur Wim Pijbes en prinses Marilène, die werkzaam is bij het museum.

Verder zijn er optredens van Karin Bloemen met pianist Cor Bakker, Koefnoen, de Ashton Brothers en het pianoduo Daniël Wayenberg en Martin Oei.

Daarnaast praat voormalig NOS-weervrouw Marjon de Hond over het weer op schilderijen, kijkt kok Pierre Wind met zijn culinaire oog naar de collectie en bekijkt modeontwerper Jan Taminiau stukken uit de collectie vanuit een modeperspectief. De uitzending op Nederland 2, van 20.20 uur tot 21.20 uur, is ook te volgen via nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl