NOS NieuwsAangepast

Vitens waarschuwt voor schaliegas

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat als er in Nederland naar schaliegas geboord gaat worden, de drinkwatervoorraden onherstelbaar verontreinigd kunnen raken. Topvrouw Lieve Declercq zegt in dagblad Trouw eerst meer onderzoek te willen.

Om schaliegas te winnen, worden onder hoge druk water en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dat 'fracken' ontstaan scheurtjes in het gesteente en kan het gas omhooggehaald worden.

Gevolgen

Om bij het schaliegas te komen, moet op veel plaatsen door de ondergrondse watervoorraden heen worden geboord. Declercq zegt dat niet goed bekend is wat daar de gevolgen van zijn.

Volgens Declercq komen bij een grote calamiteit tienduizenden mensen langdurig zonder water te zitten.

Veilig

De directeur van een bedrijf dat Nederlandse proefboringen voorbereidt, zegt dat de onrust niet nodig is. Volgens hem is de techniek veilig, omdat er genoeg bekend is over de bodem en de techniek.

In Nederland zijn al enkele vergunningen voor proefboringen afgegeven, maar het kabinet heeft een boorverbod ingesteld totdat Economische Zaken de risico's in kaart heeft gebracht. Dat rapport wordt medio dit jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl