NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs DNA-ontdekker geveild

De Nobelprijs van een van de ontdekkers van het DNA is op een veiling in New York verkocht voor ruim 1,6 miljoen euro. De waarde was vooraf geschat op 380.000 euro.

De prijs werd in 1962 uitgereikt aan Francis Crick, die hem won samen met zijn collega's James Watson en Maurice Wilkins. Zij hadden 10 jaar eerder aangetoond dat de bouwstenen van het leven de vorm van een dubbele helix hebben.

Verjaardag

De nabestaanden van Crick hadden besloten de medaille en het bijbehorende certificaat te verkopen, omdat het de afgelopen 50 jaar opgeborgen had gelegen. De veiling viel samen met de 60-jarige verjaardag van de ontdekking van Crick.

De Nobelprijs werd gekocht door de eigenaar van een Chinees-Amerikaans bedrijf dat medische technologie produceert. Jack Wang hoopt dat de koop zijn eigen werknemers zal inspireren.

Het komt maar zelden voor dat een Nobelprijs wordt verkocht. In november werd de prijs die Aage Bohr won in de categorie Natuurkunde verkocht voor zo'n 40.000 euro. In juni komt de Literatuurprijs van de Amerikaanse schrijver William Faulkner onder de hamer.

Miljoenen voor brief

Gisteren werd er nog een recordbedrag betaald voor een brief uit 1953 waarin Crick zijn ontdekking aan zijn 12-jarige zoon uitlegde. Een liefhebber betaalde er 4,6 miljoen euro voor.

De familie van Crick zal 70 procent van het geld doneren aan wetenschappelijke instituten die Crick na aan het hart lagen. Crick overleed in 2004 op 88-jarige leeftijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl