De 150.000 oranje ballonnen die worden opgelaten aan het eind van de Koningsvaart op 30 april zorgen voor discussie. De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren ziet het oplaten van de ballonnen als het verspreiden van afval in de natuur en wil dat de actie wordt afgeblazen.

De andere partijen in de gemeenteraad zijn ook kritisch. Volgens burgemeester Van der Laan zijn de ballonnen van afbreekbaar materiaal gemaakt. Desondanks heeft hij de partijen beloofd dat hij zich laat informeren over eventuele schadelijke gevolgen en dat hij er later op terug zal komen.

'Duurt jaren'

Volgens de PvdD breekt het materiaal alleen onder de juiste omstandigheden af in de natuur. Dat kan soms jaren duren. Al die tijd kunnen de ballonnen bijvoorbeeld in de Noordzee dobberen als zwerfafval. Dieren kunnen het materiaal aanzien voor voedsel.

PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren benadrukt dat juist prins Willem-Alexander zich al jarenlang inzet voor schoon water. Als alternatief stelt hij voor om mensen een niet met helium gevulde ballon in hun hand te geven tijdens de Koningsvaart. "Dan kun je de rommel na afloop zelf opruimen", zegt Van Lammeren.

STER reclame