NOS NieuwsAangepast

KNVB test nieuwe Hooligan-app

Supporters met een stadionverbod die stiekem een stadion proberen binnen te glippen, kunnen het lastig krijgen. De KNVB test namelijk binnenkort bij voetbalclub RKC Waalwijk een nieuw systeem waarmee die supporters veel makkelijker te controleren zijn.

De supporter krijgt een soort smartphone, waarmee hij zich voor of tijdens de wedstrijd moet melden. Vervolgens wordt via GPS gecontroleerd of de persoon dichtbij het stadion is. Het toestel verstuurt ook een vingerdruk van de supporter, zodat niet iemand anders stiekem de telefoon gebruikt.

Minister Opstelten van Veiligheid vindt dat supporters die de fout gaan, meteen een stadionverbod met meldingsplicht moeten krijgen. Maar de rechter legt vaak een stadionverbod zonder meldingsplicht op.

Meldingsplicht moeilijk uitvoerbaar

Het is namelijk nogal ingrijpend als een hooligan zich elke wedstrijd moet melden op het politiebureau. En voor de supporters die zich moeten melden, is nu eenmaal niet altijd mankracht op het politiebureau beschikbaar.

Clubs moeten daardoor zelf controleren of de supporters met stadionverbod niet binnenkomen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. "Als iemand zich vermomd met een petje, een bril en een muts dan wordt het voor ons heel lastig om hem te herkennen", zegt John Hermans, veiligheidscoördinator van RKC tegen Omroep Brabant.

Het is wel de vraag of dit systeem waterdicht is. Zo zijn er al programma's voor verschillende smartphones waarmee je valse coördinaten kan opgeven.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl