Vleesgroothandel Willy Selten B.V. heeft in 2 jaar tijd naar schatting tientallen miljoenen kilo's verdacht rundvlees verspreid.

In Nederland had de groothandel van eigenaar Willy Selten ruim 130 afnemers, maar daarnaast werd rundvlees verkocht aan bedrijven in onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Sjoemelen

De groothandel kwam afgelopen december al voor het eerst in beeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf zat in financiële problemen. Om het hoofd boven water te houden zou Willy Selten zijn gaan sjoemelen met paardenvlees. Door rundvlees met goedkoper paardenvlees te vermengen zou hij meer winst kunnen maken.

Half februari volgde een inval bij de groothandel door medewerkers van de NVWA en het Openbaar Ministerie. Selten werd verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De vleesvoorraad werd direct in beslag genomen.

Kort daarna spande Selten een kort geding aan en hij had succes: hij mocht van de rechter weer vlees verhandelen, maar alleen onder toezicht.

Faillissement

Daarna kwam Selten toch weer in moeilijkheden: de Rabobank meldde dat de financiering werd stopgezet. Daarop kreeg het personeel van Selten eind vorige maand te horen dat er faillissement wordt aangevraagd. De 125 medewerkers zitten sindsdien thuis. Ze ontvangen geen salaris en krijgen geen uitkering, omdat het faillissement nog niet is verleend.

Omdat Selten zijn administratie niet op orde kreeg, verstuurde de NVWA deze week brieven naar de afnemers van de groothandel. Zij krijgen de opdracht om na te gaan wat er is gebeurd met vlees dat ze van Selten hebben gekocht. Daarna moet het uit de schappen verdwijnen.

Onvindbaar

Willy Selten zelf reageert vandaag niet op het nieuws. Hij is onvindbaar. Bij Omroep Brabant verscheen hij een paar weken geleden nog wel voor de camera. Hij zei toen over de inval van de NVWA: "Heel veel commotie... over misschien één paard."

STER reclame