NOS NieuwsAangepast

Portret Beatrix kan meteen weg

Direct nadat koning Willem-Alexander is ingehuldigd, kan het staatsieportret van Beatrix dat in veel gemeentehuizen en rechtszalen hangt worden vervangen. Nog dezelfde dag biedt de Rijksvoorlichtingsdienst een foto aan van de nieuwe koning in vol ornaat.

Of dat portret ook overal komt te hangen, is de vraag: veel gemeenten schrijven een wedstrijd uit om een nieuw portret te vervaardigen.

Gemeenten en rechtbanken zijn niet verplicht om een portret van het staatshoofd op te hangen. Dat is echter wel gebruikelijk. Vaak wordt gekozen voor een officieel staatsieportret, zoals de bekende rood-wit-blauwe Beatrix van Carla Rodenburg, of de staatsiefoto van de vorst met alle regalia die zijn macht verbeelden.

Portret al klaar

De Limburgse gemeente Leudal heeft al een eigen portret voor de raadszaal klaar. Inwoners werd gevraagd hun werk in te zenden en tijdens het paasweekend mochten de burgers stemmen in het gemeentehuis. Meer dan de helft van de 1200 stemmen ging naar een werk van Leon Corsten.

Ook in Heerhugowaard mogen inwoners een portret insturen. De winnaar, die door een jury wordt gekozen, krijgt naast de eeuwige roem een vergoeding voor de materiaalkosten en een interview in de plaatselijke krant.

In de gemeente Gilze en Rijen wordt ook een winnaar gekozen in de categorie onder 18 jaar. Een jury van de vijf fractievoorzitters en burgemeester Jan Boelhouwer kiest de winnaars en bepaalt welk portret in de raadszaal komt en welk in de werkkamer van de burgemeester.

Officieel staatsieportret

Later dit jaar zal koning Willem-Alexander ook de opdracht geven voor een officieel staatsieportret. Wie dat gaat maken, is nog niet bekend.

Carla Rodenburg wil het in ieder geval niet doen: zij vindt het tijd voor een nieuwe generatie kunstenaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl