NOS NieuwsAangepast

50 miljoen kilo rundvlees verdacht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept miljoenen kilo's rundvlees terug, omdat de herkomst van het vlees onduidelijk is.

Daardoor kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd, zegt de NVWA. Het rundvlees is mogelijk vermengd met paardenvlees.

Groothandels

Het rundvlees is tussen 1 januari 2011 en 15 januari 2013 verspreid over heel Europa. De NVWA schat dat 50 miljoen kilogram rundvlees in Nederland is verspreid via twee Nederlandse groothandels die samenwerken onder de naam Selten in Oss.

Het vlees is afgenomen door ruim 130 Nederlandse vleesverwerkers. Die hebben een brief ontvangen van de NVWA waarin staat dat ze twee weken de tijd om te onderzoeken waar het vlees is terechtgekomen. Daarna moeten de producten met daarin vlees van Selten uit de handel worden gehaald. Ter vergelijking: in Nederland wordt zo'n partij rundvlees in 3 maanden tijd gegeten.

Volgens de NVWA is een deel van het vlees ook in supermarkten terechtgekomen, in bijvoorbeeld diepvriesmaaltijden. De NVWA noemt nog geen namen van bedrijven waar het vlees is verwerkt.

Faillissement

Er zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, zegt de NVWA. Aangezien het vlees in 2011 al onder de afnemers werd verspreid, is veel vlees al verwerkt, verkocht en geconsumeerd.

De NVWA was Selten al langer op het spoor. In februari werd de productie bij het vleesbedrijf stilgelegd. De administratie was er niet op orde en daardoor is het onmogelijk om na te gaan waar het vlees vandaan komt. Vorige maand vroeg het bedrijf faillissement aan.

Heeft u meer informatie? Mail ons: oproep@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl