NOS NieuwsAangepast

Herpes besmet oesters Waddenzee

Japanse oesters in de Waddenzee zijn besmet met het herpesvirus. Dat kan leiden tot grote sterfte onder de oesters. Dat heeft onderzoeksbureau Gimaris vandaag bekendgemaakt. Het virus is voor mensen ongevaarlijk.

Bij jonge oesters is op drie van de vijf onderzochte plekken in de Waddenzee het herpesvirus gevonden. "De kans bestaat dat de helft van deze jonge oesters door het virus doodgaat", zegt onderzoeker Arjan Gittenberger van Gimaris.

Resistentie

Zeker is dat niet, omdat onduidelijk is wanneer het virus zich in de Waddenzee heeft gevestigd. "Misschien heeft die sterfte zich al een paar jaar geleden voorgedaan, dat weten we niet. Er wordt nader onderzoek gedaan", zegt Gittenberger.

In 2008 werd het virus voor het eerst in Europa ontdekt. Het veroorzaakt veel sterfte onder jonge oesters langs de kust van Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Twee jaar later dook het virus voor het eerst op in Nederland bij Zeeuwse oesters in de Oosterschelde. Volgens Gittenberger zijn er inmiddels aanwijzingen dat de oesters resistentie ontwikkelen tegen het virus, waardoor de populatie zich kan herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl