NOS NieuwsAangepast

Imelda Marcos gaf een feestje

Een groot feest van twee dagen, met als hoogtepunt een parade van honderden officieren verkleed als vrouw. De voormalige Filipijnse presidentsvrouw Imelda Marcos pakte de verjaardag van haar man Ferdinand in 1973 groots aan. Officieel heette het dat Marcos 'een rustige verjaardag op kantoor' had.

Maar uit nieuwe ambtberichten die zijn onthuld door klokkeluiderssite WikiLeaks komt een geheel ander beeld naar voren. Toenmalig Amerikaans ambassadeur in de Filipijnen Sullivan beschrijft hoe er twee dagen werd gefeest.

Suikerzoete vertoning

Al het werk kwam tot stilstand. Er waren parades, een vliegshow, ontvangsten, een diner en een grote dansshow.

"Elke onderdeel was te veel, te lang en getuigde van weinig smaak", oordeelt de ambassadeur. "Een suikerzoete vertoning van hielenlikkerij". De militairen die in vrouwenkleding moesten optreden èn hun echtgenotes voelden zich zeer ongemakkelijk. Maar dictator Ferdinand genoot volgens Sullivan van het door zijn flamboyante vrouw aangerichte vertoon. Imelda Marcos is onder meer bekend vanwege haar immense collectie schoenen.

Kissinger Cables

Het staat allemaal te lezen in de 'Kissinger Cables', een verzameling van ruim 1,7 miljoen documenten uit het Amerikaanse diplomatieke verkeer in de jaren 1973 tot 1976.

Ze zijn genoemd naar Henry Kissinger, in die periode minister van buitenlandse zaken en nationaal veiligheidsadviseur, één van de machtigste mannen in Amerika. Hij komt zelf ruim 200.000 keer voor in de telegrammen en ambtsberichten.

Den Uyl

WikiLeaks-oprichter Assange heeft zich persoonlijk beziggehouden met de publicatie van de documenten. Hij zit sinds vorige zomer in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen in afwachting van een uitspraak over zijn uitlevering aan Zweden.

De Amerikaanse ambassade in Nederland schrijft over het kabinet-Den Uyl dat aantrad in het voorjaar van 1973. De premier wordt getypeerd als een 'alleslezer met fotografisch geheugen', die ter ontspanning graag een potje tafeltennis speelt. "Is vaak te laat en maakt in het algemeen een verkreukelde, om niet te zeggen verslonsde indruk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl