NOS NieuwsAangepast

Anti-Poetin-protest in Amsterdam

Actiegroepen protesteren in Amsterdam tegen president Poetin, die vandaag in Nederland is voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar.

Op grachten en straten bij museum de Hermitage hingen spandoeken van Amnesty International met teksten als "Geen homo-propaganda achter deze plek" en "Punkbands streng verboden, maak president Poetin niet bang". Op gevels in de buurt hing de regenboogvlag van de homobeweging.

De protesten zijn gericht tegen de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland. Achter de Hermitage stond een groepje betogers, maar van een massale demonstratie was geen sprake, zegt verslaggever Joris van de Kerkhof.

Tentoonstelling

Poetin werd in de Hermitage ontvangen door koningin Beatrix en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Timmermans hield een korte toespraak in het Russisch. Ook was er een optreden van een Balkankoor. Vervolgens werd een tentoonstelling over tsaar Peter de Grote bekeken.

In het Scheepvaartmuseum was daarna een ontmoeting met premier Rutte en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De homobeweging COC protesteert op het Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum.

Rutte heeft aangekondigd dat hij de kwestie van de mensenrechten bij Poetin zal aankaarten.

Poetin keert aan het begin van de avond weer terug naar Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl