NOS NieuwsAangepast

Petitie tegen straf voor illegaliteit

PvdA-lid Sander Terphuis is een petitie begonnen om het strafbaarstellen van illegaliteit uit het regeerakkoord te krijgen. De petitie is op 29 maart online gezet door de uit Iran gevluchte PvdA'er en is binnen enkele dagen door bijna tweeduizend mensen ondertekend. Volgens Terphuis overwegen tientallen PvdA'ers hun lidmaatschap op te zeggen.

Wakker schudden

"Ik wil binnen de partij mensen wakker schudden en in actie krijgen om massaal tegen deze maatregel te stemmen." Terphuis gaat op het partijcongres van 27 april vier moties indienen om de partijtop te dwingen het thema met coalitiepartner VVD te bespreken. Hij heeft goede hoop dat dit gaat lukken. "Het is de VVD tenslotte ook gelukt met de inkomensafhankelijke zorgpremie."

In de petitie staat onder meer dat strafbaarstelling van illegaliteit een schijnoplossing is, inhumaan is, een klopjacht kan openen op illegalen en ernstige gevolgen heeft voor de toegang van kinderen tot onderwijs en medische zorg. Ook is Terphuis bang dat illegalen eerder uitgebuit worden en mensenhandel zal toenemen.

Pijnpunt

Het strafbaarstellen van illegaliteit is al langer een pijnpunt bij de PvdA. In een eerder debat zei PvdA-Kamerlid Recourt dat hij strafbaarstelling "een zeer onplezierige maatregel" vindt, maar dat het wel onderdeel is van het regeerakkoord "dus er is geen ruimte om daarin te bewegen."

Twee leden van het hoofdbestuur, Fouad Sidali en Marja Bijl, en de voorzitter van de Jonge Socialisten hebben de petitie getekend. Ook voormalig minister Jan Pronk steunt Terphuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl