NOS NieuwsAangepast

Kiwa moet rectificatie plaatsen

Keuringsinstantie Kiwa moet van de rechter een persbericht over ondeugdelijke zonnepanelen rectificeren. Een zonnepanelenleverancier uit De Rijp daagde Kiwa voor de rechter.

In het persbericht van 19 februari stond dat het slecht gesteld is met de zonnepanelen in Nederland. Kiwa haalde daarbij het bedrijf Mr. Sunshine aan, dat volgens Kiwa een "onafhankelijke wegwijzer" is in zonne-energie.

Kiwa-keurmerk

Maar de eigenaar van Mr. Sunshine verkoopt zelf ook zonnepanelen. Door het opvoeren van een concurrent als een onafhankelijk specialist werd het bedrijf uit De Rijp benadeeld, is het oordeel van de rechter.

Ook adviseerde Kiwa mensen die van plan zijn om zonnepanelen aan te schaffen, te vragen naar het Kiwa-keurmerk. De zonnepanelenleverancier in De Rijp heeft geen Kiwa-keurmerk.

Onzorgvuldig

Kiwa moet zo snel mogelijk op zijn site een rectificatie plaatsen. Daarin moet staan dat Kiwa onzorgvuldig heeft gehandeld. Doet de keuringsinstantie dat niet, dan volgt er een boete van 1000 euro per dag met een maximum van 30.000 euro.

De keuringsinstantie zegt spijt te hebben van het persbericht. "Wij wisten niet dat Mr. Sunshine ook zonnepanelen leverde", zegt een woordvoerder van Kiwa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl