NOS NieuwsAangepast

Poetin vandaag in Nederland

De Russische president Poetin komt vandaag naar Nederland voor een kort bezoek. Het is geen staatsbezoek, maar een officieel bezoek in het kader van de opening van het Nederland-Ruslandjaar.

Poetin komt rond 14.00 uur aan op Schiphol. Hij bekijkt met koningin Beatrix de Peter de Grote-tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Aansluitend ontmoet hij premier Rutte in het Scheepvaartmuseum.

Demonstratie

Verschillende groeperingen hebben aangekondigd dat ze het bezoek van de president zullen aangrijpen voor een demonstratie. Ze willen de mensenrechtensituatie aan de kaak stellen. Onder meer de rechten van homoseksuelen in Rusland zijn de laatste tijd verslechterd.

Poetin was gisteren in Duitsland waar hij in Hannover 's werelds grootste beurs op het gebied van industriële technologie opende. Rusland staat dit jaar centraal op die beurs.

Kritisch

Bondskanselier Merkel was in haar toespraak daar kritisch over de Russische invallen bij verschillende maatschappelijke organisaties. Ze zei dat non-gouvernementele organisaties een motor zijn voor maatschappelijke vernieuwing en dat die ook in Rusland een kans moeten krijgen.

Vanmorgen leggen Poetin en bondskanselier Merkel kransen bij een monument voor dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Velen van hen waren Russen.

Het Nederland-Ruslandjaar 2013 wordt op initiatief van de Russische Federatie gehouden ter verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl