NOS NieuwsAangepast

RIVM: weer toename chlamydia

Het aantal mensen met een soa is opnieuw licht gestegen. 15 procent van de mensen die zich afgelopen jaar bij de soa-centra meldden, had een geslachtsziekte, meldt het RIVM. Dat is 1 procent meer dan in 2011.

Het aantal mensen dat zich liet testen, nam toe met 7 procent tot 121.178, ondanks de strengere selectiecriteria van een aantal GGD's voor mensen boven de 25 jaar.

Vooral het aantal chlamydia-gevallen bij hetero's is gestegen en ook het aantal mensen met gonorroe is toegenomen. Het aantal nieuwe hiv-besmettingen onder homoseksuele mannen is juist gedaald. Onder hetero's bleef het aantal nieuwe hiv-besmettingen gelijk.

Opvallend

Het RIVM noemt de sterke stijging van de agressieve chlamydia-variant lgv opvallend. In 2011 vonden de GGD's nog 69 gevallen, afgelopen jaar waren dat er 184. Lgv is een ziekte die voornamelijk voorkomt onder homo's die met hiv besmet zijn. Als lgv niet behandeld wordt, leidt het tot zwellingen in de lymfeklieren en zweren in de darmen.

Het aantal mensen dat zich laat testen op soa's neemt al jaren toe. Om die reden testen GGD's sinds vorig jaar mensen boven de 25 jaar alleen nog als ze tot een risicogroep behoren of klachten hebben.

Criteria

Toch is het aantal mensen dat zich liet testen opnieuw gestegen. Volgens het RIVM hanteren nog niet alle GGD's de strengere criteria en laten steeds meer jongeren zich testen. Die worden ook binnen de nieuwe criteria nog allemaal toegelaten, al worden ze in eerste instantie alleen op chlamydia getest.

De GGD's hebben geen totaaloverzicht van het aantal mensen dat een soa heeft. Jaarlijks laten bijna evenveel mensen zich testen bij de huisarts als bij de soa-klinieken van de GGD's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl