NOS Nieuws Politiek Aangepast

Definitief nieuwe olieterminal R'dam

De bouw van een nieuwe olieterminal in de Rotterdamse haven gaat definitief door. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.

De joint venture Shtandart van het Russische bedrijf Summa en het Nederlandse opslagbedrijf VTTI Tankterminal heeft daarvoor een overeenkomst getekend met het Havenbedrijf Rotterdam.

De plannen voor de olieterminal dateren al uit 2011, maar nu pas zijn alle benodigde vergunningen afgegeven.

"Serieuze investering"

"Het tekenen van de grondovereenkomst betekent een serieuze investering voor Rotterdam en Nederland. Dit levert hier inkomsten en banen op," zei Kamp in het televisieprogramma Eva Jinek op zondag. "Daarnaast is de deal een illustratie van de vruchtbare handelsrelatie tussen Rusland en Nederland."

De bouw start in 2014 en de terminal is naar verwachting in 2016 klaar. De bouw kost ongeveer 800 miljoen euro.

Nu al komt 30 procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten in Rotterdam uit Rusland, aldus het ministerie van Economische Zaken. Daarmee is Rusland de belangrijkste leverancier.

Onrust

In februari ontstond nog onrust over de bouw van de terminal. Summa zou een bedenkelijke reputatie hebben op het gebied van veiligheid en milieu.

Volgens het havenbedrijf wordt de nieuwe terminal juist de schoonste van Europa en moeten de Russen aan alle Nederlandse milieueisen voldoen.

STER reclame