NOS NieuwsAangepast

Dienstplicht dichtbij voor Surinaamse jongeren

Surinaamse jongeren hangt de dienstplicht boven het hoofd. De regering van Desi Bouterse is bijna klaar om de dienstplicht weer in te voeren. Het doel? Jongeren vormen en discipline bijbrengen. Suriname kijkt zo de kunst af bij oud-premier van Nederland Ruud Lubbers. Zijn idee was heropvoedingskampen in te stellen.

Volgens luitenant-kolonel Justus Hew A Kee, Defensie-adviseur, is het hard nodig dat Surinaamse jongens en meisjes gedisciplineerder worden. "Het idee van de kampen van Lubbers was ook bedoeld om jongeren die dreigden te ontsporen op het rechte pad te brengen en hun aansluiting op de arbeidsmarkt te geven." Dat wil de regering van Bouterse nu ook doen.

Criminaliteit

Derryl Boetoe, voorzitter van het Surinaamse jeugdparlement, ziet de plannen zowel rooskleurig als somber in. Als dropouts en hangjongeren zo weer op het rechte pad komen, zal de criminaliteit verminderen."

"Aan de andere kant", denkt Boetoe verder, "leer je jongeren omgaan met een wapen, dat kan ook tot nieuwe problemen leiden." Verder vindt hij het belangrijk dat jongeren die willen studeren of aan het werk willen gaan, niet worden gedwarsboomd door de dienstplicht. "Er is nog niet veel bekend over de plannen, we blijven ze kritisch volgen."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl