NOS NieuwsAangepast

VS herdenkt ramp kernonderzeeër

In de Verenigde Staten is herdacht dat 50 jaar geleden de kernonderzeeër USS Thresher verging. Alle 129 mensen aan boord kwamen om en daarmee is het het ernstigste ongeluk met een onderzeeboot in de Amerikaanse geschiedenis.

Nabestaanden kwamen bijeen in Portsmouth, New Hampshire, de plaats waar het schip eind jaren vijftig werd gebouwd. Er was een herdenkingsdienst in de lokale high school en er werden drie kransen in een rivier gegooid. Tijdens de dienst luidde een klok 129 keer, eenmaal voor elk slachtoffer.

Een van de aanwezigen was de 79-jarige Frank DeStefano. Hij was een bemanningslid van de Thresher, maar ontkwam aan de ramp doordat hij net voor een speciale opdracht voor een paar dagen naar Washington was geroepen.

Kernreactor

De Thresher verging in april 1963 tijdens een routineoefening. Volgens de Amerikaanse marine kwam er door een slechte las water het schip binnen. Dat kwam op een schakelpaneel, waardoor de kernreactor waarmee het schip werd aangedreven er plotseling mee ophield.

Het noodsysteem waarmee de onderzeeër naar de oppervlakte had moeten drijven deed het ook niet. Daardoor vulde de Thresher zich langzaam met water. Het schip zonk steeds verder en uiteindelijk begaf de romp het onder de toenemende druk van het water.

De resten van het schip liggen nog steeds op een diepte van 2600 meter op enkele honderden kilometers voor de kust van Cape Cod, Massachusetts.

Strenge eisen

De Thresher gold ten tijde van zijn ondergang als de meest geavanceerde onderzeeër van de Amerikaanse marine. De ramp leidde ertoe dat er veel strenge eisen aan onderzeeërs werden gesteld.

Bij de herdenking werd daarbij stilgestaan door viceadmiraal Michael Connor. Hij zei dat het verlies van de Thresher tot veel positiefs heeft geleid, maar "dat is waarschijnlijk geen troost voor de gezinnen die een vader of een zoon hebben verloren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl