NOS NieuwsAangepast

Vader Jejoen zoekt zoon in Syrië

De vader van de Belgische Jejoen (18), is momenteel in Turkije en wil zo snel mogelijk de grens oversteken naar Syrië om zijn zoon, die daar aan het vechten is, te zoeken. "Hij is naar Syrië gegaan met de bedoeling zijn zoon thuis te brengen", zegt de advocaat van de vader, Kris Luyckx.

De 18-jarige Antwerpenaar Jejoen Bontinck vertrok in februari met wat moslimvrienden naar Caïro om de islam te bestuderen. Dat zei hij in ieder geval tegen zijn ouders. Inmiddels is duidelijk dat hij in een trainingskamp voor jihadisten terechtkwam. In telefoongesprekken met zijn moeder zegt Jejoen dat zijn paspoort werd afgepakt, zodat hij niet meer weg kon.

Het Belgische VRT heeft contact gehad met Dimitri Bontinck, vader van Jejoen en vroeger VN-blauwhelm, via Skype. Hij is niet alleen. Onder andere een journaliste van de Belgische krant de Standaard reist met hem mee. "Enerzijds staan we sterk en hopen we, anderzijds moeten we natuurlijk ook zeer realistisch zijn. En dat zijn we", zegt Bontinck. Hij wil uit veiligheidsoverwegingen niets kwijt over zijn locatie en bestemming.

Begrip

Volgens de advocaat van Bontinck is hij gegaan omdat hij vindt dat de overheid te weinig doet. "We kunnen natuurlijk niet verwachten dat België een leger zal sturen, maar hij heeft toch zijn vaderhart gevolgd en gezegd 'ik ga mijn zoon halen'." We spraken twee weken geleden met Dimitri Bontinck. Bekijk de reportage hiernaast.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in België benadrukt in een reactie in De Morgen dat iedere reis naar Syrië afgeraden wordt. "We kunnen het initiatief van de vader natuurlijk wel begrijpen."

België nummer 1

België is relatief gezien de nummer één als het gaat om het aantal jongeren dat in Syrië meevecht. Dat zei Edwin Bakker, professor (contra)terrorisme aan de Universiteit van Leiden eerder al. Op dit moment vechten er 70 tot 80 Belgen mee in Syrië. Volgens Bakker is er in België "nog een groot potentieel aan strijders" en staan veel jongens "al jaren te trappelen om te gaan vechten, maar kregen ze de kans niet".

Ook veel Nederlanders strijden mee. Het grootste gedeelte van de strijders sluit zich aan bij de extremistische Al-Nusrabeweging. Er zouden al twee Nederlandse strijders zijn omgekomen.

Door: Jelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl