NOS NieuwsAangepast

Poetin zoekt vrienden - weerzin groeit

De Russische president Poetin heeft een brief geschreven aan de Nederlandse bevolking. Hij schrijft dat hij de banden tussen Rusland en Nederland nog hechter wil maken. Maandag komt hij naar Nederland, maar de ontvangst is niet overal even hartelijk. Homobelangenorganisaties organiseren gezamenlijk een opvallend protest.

In de brief in de Telegraaf gaat Poetin uitgebreid in op de historische banden tussen Rusland en Nederland. Tot slot wenst hij de hele bevolking van "dit prachtige tulpenland" vrede, succes en voorspoed toe. "Ik hoop oprecht dat dit Vriendschapsjaar de mensen van Nederland en Rusland echt dichter bij elkaar brengt", schrijft hij.

Daar zitten veel mensen in Nederland niet op te wachten. Al weken wordt er gesproken over allerhande acties en protesten tegen Poetin naar aanleiding van de Russische anti-homowet. Een aantal van die initiatieven slaat de handen ineen voor een gezamenlijk protest aanstaande maandag: 'Poetin komt, jij ook?' Op de website hebben al meer dan 3.000 mensen aangegeven te komen.

Gekleurde kleding

De organisatoren hopen dat iedereen verkleed komt. "Kleed je in één van de kleuren van de regenboog, het internationale symbool van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap (LHBT). Gebruik van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden als de Russische anti-homowet wordt aangenomen", is te lezen op de Facebookpagina van het initiatief.

Die gekleurde kleding heeft nog een andere functie: opvallen en zorgen dat het protest gezien wordt door Poetin. Om dat voor elkaar te krijgen kiest de organisatie ervoor om te protesteren aan het Oosterdok in Amsterdam. Die plek is namelijk in het zicht van het Scheepvaartmuseum, waar -niet verrassend- Poetin op dat moment dineert.

Belangenorganisaties

Het protest wordt onder meer georganiseerd door 'Koud welkom voor Poetin', 'The Dutch LGBT Support!' en het COC. Ruud Douma, beter bekend als Dolly Bellefleur schreef een protestlied voor Poetin. De tekst van dat nummer vind je hier.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl