De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil de operatie- en sterftecijfers van alle afdelingen hartchirurgie in Nederlandse ziekenhuizen hebben.

De IGZ heeft alle betrokken ziekenhuizen een brief daartoe gestuurd, meldt het onderzoeksprogramma Argos. Aanleiding zijn de problemen op de afdeling cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag.

Protocol

Het ziekenhuis schortte op 27 maart het uitvoeren van hartoperaties op. Aanleiding was een incident met een patiënt waarbij niet volgens het protocol was gehandeld. Het HagaZiekenhuis was eerder die maand al in het nieuws.

Argos meldde toen dat in het ziekenhuis al jaren gemiddeld meer patiënten na een hartoperatie overlijden dan in andere hartcentra. Ook had een chirurg verkeerde sterftecijfers doorgegeven.

Cijfers toelichten

De Inspectie heeft op 27 maart een brief gestuurd aan alle ziekenhuizen met een hartafdeling om "binnen twee weken" alle cijfers van de laatste vijf jaar aan te leveren. Ook moeten de ziekenhuizen de cijfers toelichten.

De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie verwacht niet dat er veel nieuws naar boven komt; de cijfers zijn al bekend bij de vereniging.

STER reclame