1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Excuses Obama na compliment

President Obama heeft zijn excuses aangeboden voor een complimentje aan een partijgenoot dat verkeerd viel in de Amerikaanse media.

Obama was gisteren aanwezig bij een benefietbijeenkomst voor de Democratische partij in Californië. Aan het begin van een toespraak groette hij de hoogste medewerker van het Openbaar Ministerie in de staat, Kamala Harris.

"Ze is toegewijd en taai en precies wat je wil in iemand die de wet uitvoert", begon Obama. "En ze is ook nog eens verreweg de mooiste procureur-generaal van het land."

Na applaus en gelach beaamde Obama de opmerking nog eens: "Het is echt waar. Laten we wel wezen."

Kritiek

Het compliment viel slecht bij sommige media, waaronder ook het links georiënteerde New York Magazine. "Vrouwen hebben het al moeilijk genoeg om alleen op hun resultaten afgerekend te worden. Dat hun uiterlijk wordt besproken in de context van hun prestaties maakt het nog erger."

Ook op de progressieve tv-zender MSNBC werd er schande van gesproken. "Het zal vast bedoeld zijn geweest als compliment, maar zo deel je vrouwen in op uiterlijk."

Excuses

De woordvoerder van Obama zegt dat de president gisteravond meteen al Harris heeft gebeld om zijn excuses aan te bieden. "Hij wilde geen afbreuk doen aan haar staat van dienst."

De woordvoerder benadrukte dat Obama vindt dat vrouwen niet op hun uiterlijk beoordeeld dienen te worden.

Harris liet weten dat ze een goed gesprek heeft gehad met Obama en dat ze volledig achter hem blijft staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl