NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse banken gehackt

In de Verenigde Staten hebben diverse banken al maandenlang last van een constante reeks cyberaanvallen, heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC gemeld. Het gaat onder meer om Bank of America, Citibank en Chase.

Hackers zouden hun websites geregeld platleggen. Klanten kunnen dan niet meer inloggen. Er is geen aantoonbaar verband met de problemen deze week bij Nederlandse banken.

Volgens NBC is de massaliteit van de aanvallen nog nooit vertoond in de VS. De websites van de vijftien grootste banken in de VS waren de afgelopen zes weken in totaal 249 uur onbereikbaar.

Complexe aanvallen

De aanvallen zouden niet alleen in hoeveelheid toenemen, maar de storingen zouden ook steeds lastiger te herstellen zijn. Enkele maanden geleden claimde de groep Al Qassam Cyber Fighters één van de aanvallen. Deskundigen menen echter dat de aanvallen zo complex zijn dat ze niet van één groep afkomstig kunnen zijn.

Iran wordt ook genoemd als het brein achter de cyberaanvallen. Ook omdat de aanvallen begonnen direct nadat er financiële sancties van kracht werden tegen Iran. Iran ontkent de beschuldigingen.

De banken laten weten dat geen enkele rekeninghouder geld kwijt is. Klanten hoeven ook geen extra maatregelen te nemen om hun computers te beveiligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl