Digitale vlag voor inhuldiging

Aangepast

Het kabinet heeft een digitale vlag gemaakt waarmee op de dag van de inhuldiging kan worden 'gevlagd' op sociale media. Premier Rutte presenteerde de vlag vanmiddag na de ministerraad.

Het gaat om een rood-wit-blauw icoontje met een oranje wimpel, een zogenoemde Twibbon. Gebruikers kunnen de vlag downloaden op de site van de Rijksoverheid. Premier Rutte had het vlaggetje vanmiddag geplaatst.

De Nederlandse vlag mag volgens het protocol blijven hangen tot zonsondergang. Of die regels ook gelden voor het icoontje, meldt het persbericht niet.

Klokgelui

Het kabinet heeft een 'bijzondere vlaginstructie' gegeven op de dag van de inhuldiging, zoals elk jaar op Koninginnedag. Dat betekent dat op alle gebouwen van de rijksoverheid zal worden gevlagd. Gemeenten en provincies wordt verzocht dat ook te doen.

Op de dag van de inhuldiging zullen ook op verschillende momenten door heel Nederland de klokken van overheidsgebouwen worden geluid. Dat gebeurt op het moment dat Beatrix de Akte van Abdicatie heeft getekend (en dus niet meer koningin is) en op het moment dat Willem-Alexander de koningseed heeft afgelegd.

STER Reclame