NOS NieuwsAangepast

Z-Korea: arbeiders weg uit noorden

Zuid-Korea is bereid de werknemers weg te halen bij het industriecomplex Kaesong in Noord-Korea. Noord-Korea weigerde gisteren zo'n 600 Zuid-Koreanen toe te laten tot het terrein. De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording zegt dat de veiligheid van de werknemers voorop staat.

Als Zuid-Korea de werknemers terugtrekt komt het werk op het industriecomplex mogelijk geheel stil te liggen. De Zuid Koreanen zijn bijna allemaal managers of hoofduitvoerders. Zo'n 600 Zuid-Koreanen en 50.000 Noord-Koreanen zijn verantwoordelijk voor een jaarproductie met een waarde van zo'n 1,5 miljard euro.

Uitzonderlijk gebied

Het industriegebied in Kaesong is een uitzonderlijk gebied: het is één van de weinige plaatsen waar Noord- en Zuid-Korea samenwerken. Door de samenwerking kan Noord-Korea aan harde buitenlandse valuta komen.

Zuid-Korea heeft inmiddels twee oorlogsschepen in staat van paraatheid gebracht, in reactie op een raketverplaatsing van Noord-Korea gisteren. Pyongyang zou een raket naar de oostkust hebben verplaatst. Eén Zuid-Koreaanse oorlogsbodem is onderweg naar de oostkust, de andere naar de westkust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl