NOS NieuwsAangepast

Peiling: helft Amerikanen voor wiet

Meer dan de helft van de Amerikanen wil dat marihuana legaal wordt, blijkt uit een peiling van het Pew Research Center. 52 procent van de ondervraagden vindt het geen probleem als het gebruik van de softdrug wordt toegestaan, 45 procent is tegenstander. Het is volgens Pew voor het eerst dat er in de VS een meerderheid voor legalisering van wiet is.

Het onderzoeksbureau vraagt Amerikanen regelmatig naar hun mening over marihuana. Dat gebeurde voor het eerst in 1969, toen de hippiecultuur op een hoogtepunt was en er op het muziekfestival Woodstock volop drugs werden gebruikt. Toch was dat jaar de overgrote meerderheid van de ondervraagden tegen legalisering van wiet: 82 procent tegen en slechts 12 procent voor.

Vooral jongeren

De afgelopen jaren is de steun voor het toestaan van marihuana steeds meer toegenomen. Zo was in 2010 nog maar 41 procent voorstander. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongeren (vanaf 1980) in grote meerderheid voor legalisatie zijn: 65 procent wil wietgebruik toestaan.

Steeds minder Amerikanen denken dat wiet zal leiden tot harddrugsgebruik: 38 procent nu, tegen 60 procent in 1977. Daarnaast vindt het overgrote deel (72 procent) van de ondervraagden dat de aanpak van marihuana meer kost dan het oplevert.

Het gebruik van marihuana is in bijna de helft van de Amerikaanse staten toegestaan, alhoewel soms alleen met een doktersrecept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl