Koningin Beatrix en premier Rutte krijgen van COC Nederland een 'regenboogspeld'. Het is de bedoeling dat ze die maandag dragen tijdens het bezoek van de Russische president Poetin. De organisatie hoopt dat ze op die manier solidariteit willen tonen met lesbiënnes, homo's, bi's en transgenders in Rusland.

Het bezoek van Poetin maandag valt niet in goede aarde bij de homobelangenvereniging. Al eerder maakte het COC bekend dat het 's avonds een demonstratie houdt bij het Scheepvaartmuseum, waar de president dineert.

Russische wet

Steen des aanstoots is een nieuwe Russische wet die volgens het COC "anti-homo" is. De wet maakt propaganda van homoseksualiteit strafbaar. Het COC wijst erop dat de wet ook op verzet stuit bij onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Volgens het COC hebben verschillende Kamerleden toegezegd dat ze maandag een regenboogspeldje op hun revers dragen. Ook minister Timmermans krijgt er een aangeboden. Gehoopt wordt dat hij met premier Rutte bij Poetin aandringt op schrappen van de "anti-homowet".

Poetins bezoek aan Nederland leidt niet alleen tot protest van het COC; ook Amnesty International laat van zich horen. De mensenrechtenorganisatie heeft Rutte een brief gestuurd waarin hij wordt opgeroepen tegen Poetin stelling te nemen over de "aanhoudende repressie" in Rusland.

STER reclame