NOS NieuwsAangepast

Donner ontevreden over politiek

Vice-president Donner van de Raad van State geeft de politiek een onvoldoende voor duidelijk beleid. Door het presenteren en weer intrekken van plannen en wetgeving raakt de burger in verwarring, zegt hij.

"Het schept het beeld dat wetgeving weinig doordacht is en naar believen van de heersende meerderheid wordt uitgevaardigd en weer ingetrokken. Regering en Staten-Generaal zullen moeten beseffen dat dit grote schade kan toebrengen aan eerbied voor de wet en dat die schade duurzamer is dan het gewin van snelle verandering."

Geld

Ook op een andere manier kan zwabberend politiek beleid schadelijk zijn, volgens Donner. Want als burgers niet precies weten hoeveel ze in de toekomst moeten inleveren, houden ze op met geld uitgeven.

"Zo dreigt de paradoxale situatie te ontstaan dat maatregelen die bedoeld zijn om meer ruimte voor bestedingen te scheppen (?) door de onzekerheid juist tot meer eigen besparingen en bestedingsbeperking leiden."

Verzorgingsstaat

Donner gebruikt ook dit jaar het jaarverslag van de Raad van State om de politiek te waarschuwen voor wat hij noemt de gevaren van deze tijd.

Zo vindt hij dat de huidige politieke leiders beter moet uitleggen aan burgers dat de versobering van de verzorgingsstaat van blijvende aard is, omdat ook de slechtere economische situatie van Nederland en Europa van blijvende aard is. "Een crisis die binnenkort vijf jaar aanhoudt, kan moeilijk nog als crisis worden aangeduid."

Draagvlak

En de bezuinigingen volgen elkaar te snel op, zegt hij. "Zij dreigen nu al door de cumulatie van maatregelen het functioneren van de overheid aan te tasten."

Volgens de Raad van State heeft het kabinet voor alle maatregelen nog te weinig draagvlak in de samenleving omdat burgers de ernst van de situatie onvoldoende inzien.

Gemeenten

De plannen van het kabinet om gemeenten veel meer taken te geven gaan in de ogen van Donner veel verschillen tussen burgers opleveren.

Waar iemand in de ene gemeente wel recht op heeft, krijgt iemand in de andere gemeente niet. Zo is onduidelijk waar burgers recht op hebben. Hij verwacht daardoor meer werk voor de Raad van State, die dan om een uitspraak wordt gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl