NOS NieuwsAangepast

Kamer wil uitleg belastingwet

De Tweede Kamer wil uitleg van staatssecretaris Weekers over de gevolgen van een belastingwijziging die 1 januari van dit jaar inging. Het gaat om de zogeheten Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) die onder onder het kabinet-Rutte I werd doorgevoerd.

Uit een analyse van Weekers blijkt dat bijna alle 3 miljoen gepensioneerden in ons land worden getroffen door de belastingwijziging. De Volkskrant kreeg de analyse in handen via de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Vrijwel de gehele Kamer wil opheldering van Weekers, die eerder zei dat de wijziging zo goed als budgettair neutraal zou uitpakken.

'Nijdig'

Begin dit jaar stelden de pensioenfondsen dat het aanvullend pensioen van ouderen er door de veranderingen 6 procent op achteruit kon gaan. Hierop kwamen PVV en 50Plus met het verzoek aan Weekers de gevolgen in kaart te brengen.

Kamerleden van de PVV, 50Plus en SP zijn verbaasd en vinden de gevolgen niet acceptabel. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei op Radio 1 dat hij "nijdig" is op het kabinet omdat de Kamer al eerder vragen heeft gesteld. Hij wil antwoorden in het vragenuurtje van vandaag.

'Onderste steen'

Ook coalitiepartijen PvdA en VVD willen uitleg. "Er is al maanden onduidelijkheid over de effecten van de WUL, het wordt tijd dat de onderste steen boven komt", aldus Ed Groot van de PvdA.

VVD-Kamerlid Helma Nepperus wacht graag een presentatie van Weekers af, maar zegt wel dat "deze resultaten te denken geven".

Volgens een woordvoerder van Weekers bekijkt het kabinet medio dit jaar bredere cijfers. Dan wordt ook bekeken of er aanpassingen moeten volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl