NOS NieuwsAangepast

De stem van de Falklands

Door correspondent Marc Bessems

Op 2 april 1982, vandaag 31 jaar geleden, veroverde een Argentijnse invasiemacht de Britse Falklandeilanden. Terwijl de buitenwereld nauwelijks wist wat er gebeurde, deed Patrick Watts, baas van het lokale radiostation Falkland Islands Broadcasting Station, in een historische marathonuitzending verslag van de invasie.

Ruim tien uur lang hield het programma van Watts de ongeveer 2000 geschrokken eilandbewoners aan de radio gekluisterd. "We hadden niets: geen producers, geen redacteuren, geen achtergrondinformatie. Alleen ik en mijn luisteraars", herinnert Patrick Watts zich. "Ik vroeg de eilandbewoners mij te bellen met informatie, en dat deden ze massaal. Zo werd het een echt programma."

Misschien was het de eerste keer dat er op deze interactieve manier verslag werd gedaan van een oorlog. Het was in ieder geval het hoogtepunt in de carrière van Patrick Watts. "Op 1 april hoorden we dat de Argentijnse vloot onderweg was. Even hoopte ik nog dat het een grap was, maar al snel werd duidelijk dat het hommeles was", vertelt Watts.

Luisteraars

"De eerste uren was het vrij rustig. Er gebeurde nauwelijks iets." Gouverneur Rex Hunt hield de eilandbewoners via een rechtstreekse verbinding met de radiostudio op de hoogte van de vorderingen van de Argentijnse vloot. Die kwam steeds dichterbij. "Toen meldden luisteraars dat ze de eerste schepen zagen. Iemand zag Argentijnse militairen aan land gaan, een ander belde om te zeggen dat hij pantserwagens voorbij had zien komen."

Tussendoor speelde Watts muziek. "Ik had een stapel oude lp's. Ik draaide vooral stemmige instrumentale muziek. Ik pakte wat er lag, en soms draaide ik vreemde muziek. 'Yesterday, all my troubles seemed so far away', of 'Strangers in the night'?" Dat kon geen toeval zijn, dachten luisteraars en later ook Britse journalisten. "Maar ik had dat echt niet zo bedacht", lacht Watts. "Het was puur toeval."

Overname

Een paar uur na het ochtendgloren was het gedaan. De ongeveer tachtig Britse militairen op de Falklands waren geen partij voor de invasiemacht. De Argentijnen waren heer en meester over 'Las Malvinas', de Spaanse naam van de Falklandeilanden. Na een lange nacht komen Argentijnse militairen de radiostudio van Patrick Watts binnen.

Nog steeds herinneren veel mensen in Stanley zich dat moment van de uitzending. Op de achtergrond schreeuwen mannen in het Spaans bevelen. Watts vraagt de militairen vriendelijk doch dringend hun geweren op te bergen. Hoewel de zender nu in handen is van de nieuwe machthebbers, slaagt Watts er aanvankelijk toch in gewoon door te gaan met zijn programma.

"Ik kreeg zelfs de gouverneur nog in de uitzending", vertelt hij met een trotse glimlach. Gouverneur Hunt voorspelde in dat interview met Watts dat de invasie nog maar het begin zou zijn van de oorlog. Hunt kreeg gelijk: binnen een paar weken arriveerde een Britse vloot. Een paar dagen en ongeveer 900 doden later, op 14 juni, waren de Argentijnen verslagen.

Nederland

Patrick Watts bleef nog jaren bij de lokale radio. Hij was de stem van de Falklandeilanden en is dat voor veel mensen nog steeds. Ook al is hij inmiddels reisleider en woont hij een paar maanden per jaar in Nederland, waar zijn vrouw vandaan komt.

"Ik ben supporter van FC Den Bosch, het beste team in Nederland. Ik ga er graag heen, en ik ga naar Arnhem om Vitesse te zien, mijn op een na favoriete team. Ik heb veel vrienden bij die voetbalclubs, ik vind het heerlijk om in Nederland te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl