Het Indiase hooggerechtshof heeft een patentaanvraag van het Zwitserse farmabedrijf Novartis verworpen. Het bedrijf vroeg patent aan voor het kankermedicijn Glivec, maar volgens de hoogste rechtbank van India is dat geen nieuw medicijn, maar een aanpassing van een bestaand middel.

Volgens Novartis heeft India ook voor de oudere vorm van het medicijn nooit een patent verstrekt. Glivec is een geneesmiddel tegen leukemie en maagkanker.

Indiase farmaceutische bedrijven maken van het medicijn van Novartis een merkloze, goedkopere variant. Een dosis Glivec voor een maand kost zo'n 1700 euro, terwijl de bedrijven in India het middel voor 115 euro maken.

Betaalbaar

Door de uitspraak van het hooggerechtshof mogen Indiase bedrijven de goedkope variant blijven produceren. Daardoor blijft het middel ook voor veel arme Indiërs betaalbaar.

Novartis zegt dat de uitspraak op de lange termijn voor iedereen nadelig is. Doordat het farmabedrijf nu veel inkomsten misloopt, kan Novartis naar eigen zeggen minder onderzoek doen naar medicijnen tegen bijvoorbeeld kanker.

STER reclame