NOS NieuwsAangepast

Egyptische komiek geeft zich aan

Een populaire Egyptische komiek is na vijf uur ondervraging op borgtocht vrijgelaten. Bassem Youssef gaf zichzelf vandaag aan bij het OM in Caïro, omdat er gisteren een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd voor het beledigen van de islam en president Mohammed Morsi. Hij zou het gezag van de president hebben ondermijnd.

Youssef presenteert een wekelijks televisieprogramma. De Egyptische justitie begon in januari een onderzoek tegen de komiek, omdat hij in zijn programma herhaaldelijk de draak had gestoken met Morsi.

Hartchirurg

De zaak doet veel stof opwaaien. Volgens Morsi's tegenstanders probeert de overheid critici de mond te snoeren door Youssef op te pakken. Tientallen aanhangers hadden zich voor het kantoor van de procureur-generaal verzameld. Op Twitter noemt Youssef het arrestatiebevel een "flagrante aanval op de vrijheid".

Youssef is eigenlijk een hartchirurg. Hij begon twee jaar geleden zijn eigen satirische show naar aanleiding van de revolutie op het Tahrirplein. Inmiddels wordt hij vergeleken met de Amerikaanse komiek Jon Stewart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl