NOS NieuwsAangepast

Oud-VVD-leiders: 3% niet heilig

Drie oud-VVD-leiders vinden dat het kabinet niet extra moet gaan bezuinigen om aan de regels van Europa te voldoen. De VVD-prominenten Ed Nijpels, Hans Wiegel en Frits Bolkestein zeggen dat vanavond in Nieuwsuur. Van Europa mag het begrotingstekort niet hoger zijn dan 3 procent.

Hans Wiegel: "Je moet de economie niet kapot bezuinigen." Bolkestein is onder de indruk van het verhaal van het Centraal Planbureau dat waarschuwt voor de gevolgen van te veel bezuinigingen. "Als het in het kader van het sociaal akkoord nodig is die 3 procent tijdelijk op te rekken, dan zou ik dat heel verstandig vinden van het kabinet," zegt ook oud-VVD-leider Nijpels.

In de uitzending komen, naar aanleiding van het 65-jarig bestaan van de partij, vier oud-partijleiders aan het woord. Naast Bolkestein, Wiegel en Nijpels, ook Jozias van Aartsen.

Stoppen

Oud-VVD-leider Bolkestein vindt verder dat premier Rutte na deze periode moet stoppen als premier. Bolkestein vreest dat er bij Rutte "metaalmoeheid" zal ontstaan. "Als ik Rutte zou zijn, zou ik deze periode van vier jaar afmaken en dan zou ik daarna commissaris in Brussel worden," zegt Bolkestein.

Als het kabinet niet valt, zijn er in maart 2017 Tweede Kamerverkiezingen. Rutte is dan ruim tien jaar partijleider. Bolkestein vindt dat Rutte moet stoppen, al doet hij het goed. "Omdat de metaalmoeheid, zoals dat wordt genoemd, onvermijdelijk is," zegt Bolkestein. Hij heeft dit ook bij CDA-leider Jan Peter Balkenende en Margaret Thatcher gezien, leider van de Britse conservatieve partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl