Vrouwen in Saudi-Arabië kunnen hun trainingspak uit de kast trekken: ze mogen lid worden van de sportclub. Eerst mocht dat alleen als de sportclubs erkend waren door het ministerie van Volksgezondheid. Ook moesten de clubs 'gezondheidscentra' worden genoemd. Dat hoeft nu niet meer.

De prins van Saudi-Arabië maakte de wetswijziging bekend in de krant Al-Watan, waar hij eigenaar van is. Geestelijken in het land waarschuwen voor de deelname van vrouwen aan sport. Eén van hen redeneerde dat vrouwen door te sporten hun maagdenvlies zouden kunnen scheuren.

In april 2012 werd bekend gemaakt dat het Olympisch Comité van Saudi-Arabië geen vrouwen zou laten deelnemen aan de Olympische Spelen. Na veel druk van buitenaf mochten de twee vrouwelijke atleten, een judoka en een sprinter uiteindelijk toch naar Londen.

Saudi-Arabië staat bekend als een conservatief land. Vrouwen mogen niet autorijden en hebben toestemming nodig van een mannelijk familielid om te trouwen, naar het buitenland te reizen, een bankrekening te openen of te werken.

Door: Selina

STER reclame