NOS NieuwsAangepast

Spaarders Cyprus tot 60% kwijt

Klanten van de Bank of Cyprus met een tegoed van meer dan 100.000 euro raken mogelijk zestig procent van hun vermogen kwijt. De eerste 37,5 procent boven een ton zijn de spaarders in ieder geval kwijt. Als dat niet voldoende is om de crisis bij hun eigen bank te bezweren, moeten ze nog 22,5 procent inleveren.

Dat hebben minister Sarris van Financiën en de centrale bank bekend gemaakt. De spaarders zijn meer kwijt dan in het oorspronkelijke reddingsplan van de Europese Unie. Analisten hadden er rekening mee gehouden dat de spaarders 30 tot 40 procent zouden verliezen.

Meer geld kwijt

Spaarders van de Laiki Bank zijn nog slechter af. Hun tegoeden boven een ton vervallen helemaal. Dat geld wordt gebruikt voor een bad-bank die wordt opgericht om problemen op te lossen.

Het geld dat de spaarders moeten inleveren wordt omgezet in aandelen van de banken op Cyprus. Theoretisch kunnen ze daardoor een deel van hun tegoed later terugverdienen. Een curator moet verder proberen om geld te verdienen met de verkoop van onderdelen van de Laiki Bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl