NOS NieuwsAangepast

Meer accountants uit beroep gezet

Vorig jaar zijn opnieuw meer accountants uit hun beroep gezet. De Accountantskamer in Zwolle, die het tuchtrecht in de branche verzorgt, sprak 21 keer de zwaarste sanctie van 'doorhaling' uit.

Het aantal doorhalingen neemt al jaren toe. In 2008 waren het er zes, in 2011 zestien. Voorzitter Werkhoven van de Accountantskamer spreekt tegen Nieuwsuur van een ernstige ontwikkeling. "Maar tegelijkertijd is het goed voor de beroepsgroep dat we het beroep op deze manier schoonhouden."

Toezichthouder

Opvallend is volgens Werkhoven dat de Autoriteit Financiële Markten, die toezicht houdt op de grootste accountantskantoren, maar weinig klachten indient. En dat terwijl de AFM geregeld kritiek uit op grote en middelgrote kantoren, zegt Werkhoven. Zo beschuldigde de AFM vier grote kantoren er gisteren van dat ze nieuwe, strengere, wetten ontduiken.

"Als je nou het laatste AFM-rapport leest, dan snap ik niet waarom er dan niet een aantal bij ons moet voorkomen," zegt Werkhoven. Dat gebeurt overigens wel met de KPMG-accountant bij woningcorporatie Vestia. De Accountantskamer buigt zich binnenkort over de AFM-eis om hem vanwege nalatigheid uit het beroep te zetten.

Maatregelen

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants zegt in een reactie dat de stijging van het aantal doorhalingen laat zien dat het tuchtrecht goed werkt. Er zijn volgens de brancheorganisatie inmiddels maatregelen genomen, zoals het invoeren van extra trainingen en een gedragscode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl