NOS NieuwsAangepast

Jasper S. doet huilend z'n verhaal

In Leeuwarden is onder grote belangstelling de rechtszaak begonnen tegen Jasper S. Het is de eerste keer dat S. in het openbaar praat over de moord. Toen Jasper S. de zaal binnenkwam, keek hij even de zaal in.

De verdachte zei dat hij meerdere keren heeft overwogen om naar de politie te stappen, maar dat niet deed om zijn gezin ellende te besparen. Zelfs nadat hij vrijwillig dna had afgegeven tijdens het grootschalig dna-verwantschapsonderzoek durfde hij zich niet aan te geven.

Om de privacy van Marianne Vaatstra niet te schenden, mogen slechts delen van de rechtszaak worden uitgezonden op Journaal 24. Later vandaag of morgen worden de betogen van het OM en de advocaten uitgezonden.

Koeien

Op de avond voordat Marianne werd vermoord, molken Jasper S. en zijn vader tot rond 23.00 uur de koeien in de stal.

Daarna stond S. meerdere keren op om poolshoogte te nemen bij de koeien. Hij sliep daarom beneden om zijn vrouw boven niet wakker te maken. Normaal zette hij rond half 2 's nachts de wekker, maar hij weet niet meer of dat die keer ook het geval was.

Fietsen

Toen hij naar de koeien had gekeken, besloot S. om een stukje te gaan fietsen. Er waren wat spanningen tussen hem en zijn vader en hij wilde zijn hoofd leegmaken.

S. kan zich niet meer herinneren welke route hij die fatale nacht nam, maar wel dat het in de richting van het dorp Kollum was. Hij zag onderweg iemand hem tegemoet fietsen. Dat bleek achteraf Marianne Vaatstra te zijn.

"Vanuit het niets flitste het door mijn hoofd: jij bent van mij", verklaarde Jasper S. in de rechtszaal. Hij zei dat hij zulke gedachten nooit eerder heeft gehad.

Zakmes

Hij probeerde Marianne in te halen met de fiets, maar ze had al een behoorlijke voorsprong. Toen S. haar inhaalde, pakte hij Mariannes hand vast en trok haar van de fiets. Marianne probeerde zich los te maken van S., maar hij had haar in zijn greep. Ze beet in zijn hand.

De verdachte zag kans om zijn mes te pakken. Dit deed hij omdat hij Marianne niet in bedwang kon houden. S. vertelde aan de rechter dat Marianne niet schreeuwde en dat hij zijn hand voor haar mond hield.

De rechtbank vroeg S. hoe het mogelijk was om tijdens een worsteling een mes te pakken en open te klappen. De verdachte zei dat hij dat met een handbeweging langs zijn been heeft gedaan.

De rechter vraagt zich ook af hoe het kan dat de fietsen van S. en Marianne netjes aan de kant stonden. Volgens S. probeerde het meisje niet los te komen, omdat ze onder de indruk was van het mes. Marianne gaf haar verzet op toen S. het mes op haar keel zette. Hij heeft tegen de politie verklaard dat Marianne wist dat het slecht voor haar zou aflopen.

Roes

De rechter vindt het verhaal onwaarschijnlijk, omdat het onmogelijk is om met één hand twee fietsen weg te zetten en met de andere hand een meisje in bedwang te houden onder bedreiging van een mes. Tegen psychologen heeft Jasper S. gezegd dat hij de fietsen netjes had neergezet om geen aandacht te trekken.

Jasper S. liep samen met Marianne meters het weiland in. Het had geen prikkeldraad of afrastering. S. had de plek niet van tevoren gepland. Het was volgens hem toeval dat hij daar Marianne greep. De rechter noemt het wel een "uniek weiland" voor een dergelijk misdrijf. S. zei dat hij een plek ver van het fietspad zocht. Verder zou hij hebben gehandeld in een roes.

Seks

S. wilde seks met Marianne hebben. Hij eiste dat ze haar jas uittrok en dwong haar om hem te bevredigen.

Met het mes sneed de verdachte haar kleren los. De rechter denkt dat S. het mes gebruikte omdat Marianne zich verzette. Ze hield daarmee op omdat ze volgens de rechter gewond was.

Huilend vertelde S. dat hij in paniek raakte nadat hij Marianne had verkracht. Uit angst voor ontdekking wurgde S. haar met haar bh en sneed hij Mariannes keel door. Ook de familie in de perszaal werd emotioneel tijdens het betoog van Jasper S.

Volgens de verdachte is er een knop omgegaan en schakelde hij zijn gedachten uit. "Hoe en waarom, ik weet het niet." Hij zei dat hij in zijn hoofd mogelijk worstelingen had met seksualiteit, maar dat niet zeker weet. Eerder bezocht S. soms prostituees in Groningen.

Schadeclaim

Jasper S. wordt verdacht van de moord op en de verkrachting van Marianne Vaatstra. Hij heeft bij de politie de moord bekend. Vandaag, of uiterlijk morgen, komt het Openbaar Ministerie met de strafeis.

De rechter heeft aan het begin van de zitting aangekondigd dat de familie Vaatstra een schadeclaim zal indienen. De familie is dinsdag al bijgepraat over details die vandaag worden besproken. De rechter heeft de aanwezigen vanochtend gewaarschuwd dat de details schokkend kunnen zijn.

De opkomst van media en direct betrokkenen is zo massaal, dat er naast de zittingszaal ook nog twee zalen vol zitten met belangstellenden die de zaak via een videoverbinding volgen.

Justitiespecialist Ilan Sluis volgt de rechtszaak en doet onder meer via Twitter (@ilanNOS) verslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl