NOS NieuwsAangepast

VVD: slachtoffer recht op advocaat

Slachtoffers van misdrijven hebben recht op een advocaat. Dat is één van de 25 voorstellen die de VVD doet om de positie van slachtoffers te versterken. Kamerlid Van der Steur biedt ze vandaag aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie aan.

Op dit moment loopt er een proef met het aanbieden van rechtshulp voor slachtoffers. Van der Steur wil dat die regeling permanent wordt. De overheid moet de advocatenkosten betalen, als die niet op de dader verhaald kunnen worden.

Naamswijziging

Ook wil de VVD dat het makkelijker wordt voor slachtoffers om na een misdrijf hun naam te wijzigen.

Een slachtoffer of zijn of haar kinderen kunnen jarenlang nog last hebben van naamsbekendheid die door het misdrijf is ontstaan.

Schadevergoeding

De regeringspartij wil ook dat slachtoffers langer dan drie jaar de tijd krijgen om een schadevergoeding in te dienen. Ook moet de schadeafhandeling eenvoudiger worden.

"Nu is het zo dat een slachtoffer nog allerlei bonnetjes moet inleveren om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding", aldus Van der Steur. "Op dat moment ben je echt met iets anders bezig. Het moet een vast bedrag worden."

"Slachtoffer zijn van een misdrijf is ingrijpend", zegt Van der Steur. "Het draagt bij aan de verwerking van dit leed als slachtoffers het gevoel hebben dat zij de aandacht krijgen die zij verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl