NOS NieuwsAangepast

Patiënt met geldgebrek mijdt zorg

Door redacteuren Roel Bolsius en Rinke van den Brink

Patiënten met de laagste inkomens mijden noodzakelijke zorg, omdat ze niet genoeg geld hebben. Dat melden huisartsen en apothekers uit achterstandswijken aan de NOS.

In Nederland wordt een huisartsbezoek volledig vergoed door de zorgverzekering, maar op een deel van de zorg die de huisarts voorschrijft geldt een eigen risico van 350 euro. Ook valt een deel van de noodzakelijke zorg buiten de basisverzekering.

Gratis

Dat patiënten geen geld hebben voor zorg blijkt uit de verhalen van zorgverleners uit verschillende achterstandswijken in Nederland.

Een apotheker uit Amsterdam-Noord vertelt bijvoorbeeld aan de NOS dat mensen een doosje paracetamol in twee keer komen betalen; de ene dag één euro en de andere dag de tweede euro. Soms geeft hij patiënten iets gratis mee.

Geen soa-test

In Heerlen vertelt een huisarts dat sommige patiënten niet willen dat er labonderzoek wordt gedaan, omdat ze dan een rekening krijgen die ze niet kunnen betalen.

Een huisarts in Den Haag geeft het voorbeeld van een moeder die niet wil dat haar dochter een soa-test ondergaat, omdat dat onder het eigen risico valt.

Maagzuurremmers

Een veelgenoemd voorbeeld van medicijnen die niet meer altijd worden opgehaald bij de apotheker, is de maagzuurremmer. Maagzuurremmers kosten zo'n 12 euro bij de eerste voorschrijving.

Het middel wordt onder andere voorgeschreven aan patiënten die een cocktail van medicijnen of pijnstillers slikken. Het beschermt de patiënten tegen maagbloedingen en -perforaties.

Ook laxeermiddelen worden niet meer vergoed. Dergelijke middelen kosten per recept ongeveer vijf euro. Sommige huisartsen vertellen over patiënten die terminaal zijn en onnodig lijden, omdat ze de middelen niet kunnen betalen.

Wilt u reageren op dit artikel? Mail dan naar oproep@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl