NOS NieuwsAangepast

Coalitie verdeeld over Opiumwet

Regeringspartijen VVD en PvdA verschillen van mening over de Opiumwet. Een verandering van die wet moet het mogelijk maken om op te treden tegen mensen die op de een of andere manier helpen bij de hennepteelt.

Minister Opstelten vindt dat er moet worden ingegrepen als er "een ernstige reden is om te vermoeden" dat iemand aan de voorbereiding van een hennepplantage meewerkt.

Dat is niet wanneer iemand met een stapel planken achterop zijn fiets rondrijdt, zei hij. Er moet sprake zijn van "een bredere context", waarin bijvoorbeeld de plek waarop en de omstandigheden meespelen waarin iemand bepaalde goederen of diensten levert.

Manna

De PvdA is tegen het wetsvoorstel, dat overigens kan rekenen op een Kamermeerderheid in de Tweede en Eerste Kamer. PvdA'er Hilkens zegt dat het belangrijkste probleem er niet mee wordt opgelost.

"Het is nu eenmaal zo dat je in Nederland wel wiet mag kopen, maar het niet mag kweken. Dat betekent dat coffeeshops per definitie illegaal bevoorraad moeten worden. Het komt nu eenmaal niet als manna uit de lucht vallen."

Ook andere partijen hebben er problemen mee. SP en D66 vragen zich af hoe de wet gehandhaafd kan worden. "Het is bijna niet mogelijk om effectief op te treden", vindt SP-Kamerlid De Wit. "Want hoe kun je bewijzen dat iemand niet bezig is een kippenhok te bouwen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl