Nachtwacht weer op oude plek
De Nachtwacht is vandaag teruggehangen in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum. Het schilderij van Rembrandt hing de afgelopen 9 jaar in de Philipsvleugel vanwege de verbouwing van het museum.
Het schilderij hangt weer op zijn oude plek, aan het eind van de Eregalerij in de Nachtwachtzaal. Het Rijksmuseum gaat op 13 april weer open voor het publiek.
Gleuf
Het terughangen was geen eenvoudige operatie. Het doek werd eerst in een houten frame gezet. Daaromheen zat een beschermhoes.
Die hoes is ontwikkeld door Philips en bestaat uit een stalen frame van 300 kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een beschermdeken. In de hoes zijn verschillende sensoren aangebracht die temperatuur, luchtvochtigheid en schokken kunnen meten.
De Nachtwacht werd vanochtend uit de Philipsvleugel gehaald en via een speciaal aangebrachte gleuf naar buiten geschoven. Vervolgens werd het doek op een kar gezet en, buiten het gebouw om, naar de passage gereden. Bij het Rijksmuseum stonden belangstellenden in een paar rijen dik de verhuizing te bekijken.
In de vloer van de Nachtwachtzaal, precies boven de passage, is vlak voor de Duitse inval in 1940 een opening gemaakt. Toen de Duitsers binnenvielen is het schilderij via die gleuf uit het gebouw gehaald en in veiligheid gebracht. Via diezelfde opening is het doek nu weer de zaal ingehesen.
Sint Pietersberg
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het doek op verschillende plaatsen. In 1942 werd De Nachtwacht opgeslagen in de Sint Pietersberg bij Maastricht, 35 meter onder de grond. Na de bevrijding belandde het weer in Amsterdam.
Ongeveer een halve eeuw eerder, in 1898, heeft De Nachtwacht het museum ook verlaten. Dat was voor een speciale Rembrandt-tentoonstelling in het Stedelijk Museum.
De Nachtwacht werd in 1642 geschilderd en is eigendom van de gemeente Amsterdam. Het doek is 4,54 meter breed en 3,79 meter hoog. Zonder lijst weegt het schilderij 170 kilo.