NOS NieuwsAangepast

Ontslagen om 'bunga bunga' in kofferbak

Misschien heb je ze voorbij zien komen: de seksistische reclames voor automerk Ford in India deze week. De werknemers achter die veelbesproken reclame zijn ontslagen. Dat heeft hun werkgever JWT India gezegd. Ford heeft namelijk nooit toestemming gegeven voor de advertenties, vertelt 't bedrijf.

Eigenlijk waren de prenten niet bedoeld voor de openbaarheid. Toch belandden de plaatjes van geknevelde vrouwen achterin een Ford Figo op een website. Een van de meest besproken prenten is die waar de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi achter het stuur zit, terwijl hij zegt: "zet je zorgen opzij, met de extra grote kofferruimte van de Figo."

Groepsverkrachtingen

De creatie van de reclamemannen viel niet in goede aarde bij vrouwenrechtenactivisten. "In een tijd dat India zoekt naar het respect voor het lichaam van vrouwen" was volgens hen de timing erg slecht. Daarmee doelden ze op de nasleep van reeks groepsverkrachtingen van vrouwen in India de laatste maanden.

Ford India heeft inmiddels excuses aangeboden voor de misplaatste reclamecampagne. Het was volgens hen inderdaad niet de bedoeling dat de reclame naar buiten werd gebracht.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl