NOS NieuwsAangepast

Chipknip definitief weg in 2015

In 2015 komt er definitief een einde aan de chipknip. Het betalingssysteem was al uit de gratie in veel winkels, maar gaat nu ook verdwijnen bij de parkeer- en snoepautomaten.

De beheerder van het systeem, Currence, zei in 2007 al dat de chipknip voor veel winkels overbodig is geworden omdat pinnen bij kleine bedragen steeds sneller en gemakkelijker werd. Het systeem is sindsdien langzaam uit beeld geraakt. Tegenwoordig betalen volgens Currence ook bij parkeergarages, kantines en automaten nog maar een paar mensen per dag met de chipknip. En dat is te weinig om het dure systeem in bedrijf te houden.

De chipknip werd in 1996 geïntroduceerd, maar is nooit echt doorgebroken. Het gebruik ervan nam wel jaarlijks toe, met als hoogtepunt 2010. Dat jaar waren er ruim 178 miljoen transacties met de chipknip. In 2012 zakte dat terug naar 148 miljoen.

Currence sluit het project op 1 januari 2015 helemaal af. Chipknip-gebruikers moeten hun geld op de knip voor die tijd uitgeven of terugstorten op hun bankrekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl