NOS NieuwsAangepast

55.000 tekenen burgerinitiatief EU

De initiatiefnemers van Burgerforum EU hebben een burgerinitiatief met 55.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij willen dat er geen nieuwe bevoegdheden worden overgedragen aan de Europese Unie, en zeker niet zonder dat de bevolking zich daarover in een referendum kan uitspreken.

De 55.000 handtekeningen zijn ruim voldoende om het burgerinitiatief kans te laten maken. Maar er zijn nog een paar voorwaarden waaraan het moet voldoen. Zo mag er de afgelopen twee jaar geen besluit over het onderwerp zijn genomen. Een Kamercommissie zal nu adviseren wat er verder met het initiatief moet gebeuren.

Wandelgangen

Burgerforum EU heeft hoge verwachtingen. "Er is ons via de wandelgangen en achtergangetjes toegezegd dat het meer gaat worden dan een hamerstuk", stelt de organisatie. "Er was zoveel publiciteit en er hangt nu zo'n dringende sfeer in het land, dat er sowieso serieus naar gekeken kan worden."

Onder de initiatiefnemers van het burgerinitiatief zijn onder anderen hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen, rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur en hoogleraar culturele economie Arjo Klamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl