NOS NieuwsAangepast

Weinig vertrouwen in banken

De Nederlandse consument heeft nog maar weinig vertrouwen in banken. Het vertrouwen daalde het afgelopen jaar van 44 naar 40 procent. In de financiële dienstverlening hebben consumenten nog minder vertrouwen: dat daalde van 39 naar 33 procent.

Zowel het vertrouwen in de eigen bank als in de concurrentie is laag en daardoor zijn er amper mensen die willen overstappen. Slechts 2 procent van de mensen is van plan van bank te wisselen, blijkt uit onderzoek van consultantsbureau Roland Berger en GfK.

Concurrentie

De sector wordt gedomineerd door drie grote banken: ING, ABN Amro en Rabobank. Die bieden volgens Roland Berger allemaal hetzelfde soort producten en diensten aan, waardoor hun onderscheidend vermogen minimaal zou zijn. Buitenlandse banken hebben volgens het bureau geen belangstelling om de Nederlandse markt op te gaan door de lage winsten.

Het Nederlandse bankenlandschap is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Kleinere banken als DSB en Friesland Bank verdwenen. Fortis werd opgeslokt door ABN Amro. En ABN Amro had staatssteun nodig om overeind te blijven, net zoals ING en SNS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl