NOS Nieuws Economie Aangepast

Eerst hier 'Chinese' kok zoeken

Chinese en andere Aziatische restaurants krijgen voortaan minder snel een werkvergunning voor koks uit Azië. Het UWV wil dat de restaurants beter hun best gaan doen om in Nederland en de rest van de EU geschikte koks te vinden.

Een woordvoerder van het UWV zegt dat ze strenger zullen optreden vanwege de opgelopen werkloosheid. "Veel van de werklozen in ons bestand hebben een koksachtergrond. En die kunnen ook best aan de slag in de Aziatische horeca. Normaal maken die restaurants weinig gebruik van Nederlands personeel, maar voortaan moeten ze toch echt een poging wagen hier mensen te vinden."

Chef-kok

Via brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zijn bedrijven geïnformeerd over de strengere regels. Taal- en cultuurverschillen zijn voortaan geen geldige reden meer om een werkvergunning te krijgen voor een kok van buiten de EU. En voor eenvoudige functies zoals nasi-bamikok of frituurkok, moet voortaan personeel uit Nederland of de EU aangetrokken worden.

Voor functies als chef-kok kan nog wel iemand uit Azië gehaald worden. En als restaurants duidelijk laten zien dat ze geen geschikt personeel hebben kunnen vinden, kunnen ze alsnog een vergunning krijgen.

'Nederlandervriendelijker'

Het UWV zal ook geschikte kandidaten aandragen als een restaurant personeel nodig heeft. Als het restaurant de kandidaten van het UWV geen serieuze kans biedt, zal de instantie geen vergunning geven voor iemand van buiten Europa.

Koninklijke Horeca Nederland heeft nog een aantal tips voor Chinese restaurants om ze "Nederlandervriendelijker" te maken. Zo zouden ze de voertaal in de keuken moeten veranderen van Chinees naar Nederlands en inzicht moeten geven in de opbouw, samenstelling en bereiding van de Chinese menukaart. Ook moeten ze meer tijd besteden aan het opleiden of inwerken van nieuw personeel.

STER reclame