NOS NieuwsAangepast

Fietsterreur bij stations: zo kan het ook

Even snel je fiets wegzetten bij het station is op veel plaatsen een crime. Je komt terecht in een jungle van overvolle rekken en omgevallen fietsen. Gevolg? Fietsfrustratie, zo zegt de Fietsersbond. Daarom pakken steeds meer mensen de auto wat weer leidt tot files en milieuvervuiling. Dat moet anders kunnen, vindt de bond.

De fietsfrustratie staat bij een aantal grote steden al hoog op de agenda. Trouw berekende dat het fietsverkeer in Nederland het afgelopen jaar gemiddeld 1,5 tot 3 procent groeit. Reden genoeg om naar creatieve oplossingen te zoeken die de problemen rondom overvolle fietsenstallingen en verkeerd geplaatste fietsen oplossen.

650 miljoen

Volgens Prorail zijn er in 2020 minimaal 180.000 fietsplekken te weinig. Om alle fietsen van Nederland een plekje te geven, is er volgens de Fietsersbond 650 miljoen euro nodig. "Ik snap dat de meeste mensen schrikken van dit hoge bedrag, maar het is goedkoper dan investeren in de bus of de tram om mensen van en naar het station te vervoeren", zo zegt een woordvoerder.

Amsterdam loopt voorop in het bestrijden van de fietsterreur. Zo trekt de stad de komende zeven jaar 120 miljoen euro uit voor verbeteringen en extra fietsparkeerplekken.

Fiets-chip

Eén van deze verbeteringen is de nieuwe fiets-chip. Dat werkt zo: elk fietsenrek op het station krijgt een chip die bijhoudt hoe vol het fietsenrek staat. Bij de ingang van de fietsenrekken staat een bord waarop je direct ziet waar de lege plekjes zijn.

Bijkomend voordeel van de chip: lange zoektochten naar je fiets zijn verleden tijd. Ook in Nijmegen komt er zo'n nieuwe 'slimme' fietsenstalling. Utrecht en Groningen hebben eerder dit jaar geëxperimenteerd met de fiets-chip.

Andere oplossingen

In Alphen aan de Rijn hebben ze een speciale "fietsappel" gebouwd. Daar kunnen veel fietsen in kwijt, en de fietsenstalling neemt weinig plek in beslag.

In Japan lopen ze nog een stapje voor op Nederland: daar hoef je je fiets alleen maar in een lift te zetten en vervolgens wordt hij automatisch voor je geparkeerd. Geen omkijken meer naar.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl